Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Świąteczna pascha z rodzynkami

Wielkanocna pascha z bakaliami

Świąteczna Pascha, to nie tylko pyszna  słodkość na stole, ale także tradycja w najczystszej postaci. Ze względu na składniki, które zawiera, a jest ich naprawdę multum, symbolizuje dobre plony, wysokie zbiory, a tym samym, powodzenie i dostatek. Zaś, już sama jej nazwa sprawia, że Pascha jest znana i kojarzona przede wszystkim jako typowo wielkanocny wypiek. W podobnej sytuacji, co owe ciasto znajduje się wiele innych wypieków i dań, które pojawiają się na naszych stołach tylko w obliczu świąt, jak chociażby nadziewana gęś paschalna czy pieczona szynka- mięsne potrawy obiadowe na Wielkanoc.

 

KRÓLEWSKA PASCHA Z POMARAŃCZĄ

 

SKŁADNIKI:

1 kg tłustego białego sera mielonego, 1 kostka masła, ¾ szklanki cukru, 3 jaj, ½ szklanki śmietany kremówki, świeżo starta skórka z 1 pomarańczy, 5 dag kandyzowanego ananasa, 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag suszonych fig, 10 dag suszonych moreli, 10 dag migdałów bez skórki, 1 pomarańcza, kilka orzechów włoskich i liści mięty (do dekoracji)

WYKONANIE:

Bakalie (ananas, figi, morele, migdały) drobno posiekać. Jaja ubić na parze na puszystą masę. Kremówkę ubić na sztywno w osobnym naczyniu. Miękkie masło utrzeć na delikatny puch, następnie dodawać po łyżce sera cały czas miksując na wolnych obrotach.  Do gotowej masy serowej dodać masę jajeczną oraz ubitą śmietanę kremówkę. Wymieszać delikatnymi ruchami  za pomocą drewnianej łyżki. Gdy powstanie gładka, jednolita masa, wrzucić posiekane bakalie oraz skórkę pomarańczową (świeżą i kandyzowaną) i ponownie wymieszać.

Głębokie sitko zawiesić w powietrzu (np. oprzeć na wysokim naczyniu) i wyłożyć  gazą, a następnie wypełnić przygotowaną masą serową. Wystające rogi gazy zawinąć do środka, sitko przykryć talerzykiem i lekko docisnąć. Obciążyć talerzyk (np. kamieniem albo słoikiem napełnionym wodą). Wstawić do lodówki na ok. 12 godzin. Po tym czasie, Paschę wyjąć, odwinąć brzegi gazy i, odwracając sitko, ostrożnie przełożyć na półmisek. Zdjąć gazę. Półmisek udekorować ćwiartkami lub plastrami pomarańczy oraz połówkami orzechów włoskich i liśćmi mięty.

ZAJADAĆ CAŁĄ RODZINĄ!