Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Standardowe wypieki wielkanocne

Tradycyjne ciasta na Wielkanoc

Tradycyjne dania polskie są dobrem, którym możemy się szczycić i chwalić przed całym światem. Kuchnia polska kusi smakiem i zapachem również w dziedzinie cukiernictwa. Nasze wypieki pieszczą podniebienia, jak żadne inne zwłaszcza, w okresie Świąt Wielkanocnych.

Wtedy to właśnie, nasze babcie, matki i żony znikają w kuchni na długie godziny i tworzą smakowite arcydzieła. Mazurek, keks, makowiec, babka piaskowa, kruche ciasto z jabłkami, sernik z bakaliami oraz świąteczna pascha z rodzynkami, to główni kandydaci na wielkanocny stół.

 

JABŁECZNIK WIELKANOCNY

Ciasto kruche podzielić na dwie równe części, rozwałkować do grubości ok. 1/2cm. Jedną część wyłożyć na nasmarowaną tłuszczem blachę. Do masy jabłkowej wsypać budyń śmietankowy (w zależności od ilości masy, 1 lub dwa opakowania), dodać starty cynamon. Dokładnie wymieszać. Przelać do formy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugi płat ciasta. Docisnąć do brzegów. Za pomocą widelca nakłuć ciasto na całej  powierzchni. Posmarować białkiem z kurzego jajka, aby ciasto nabrało złocistego koloru. Piec w temp. 180-200 stopni przez 40-50 min.

 

MOZAIKOWY KEKS ŚWIĄTECZNY

250g masła utrzeć z 250g cukru dodając po jednym jajku (łącznie 6 szt.),  wsypać  250g mąki, po 1 opakowaniu cukru waniliowego i proszku do pieczenia. 400g bakalii (rodzynki, orzechy, suszona skórka z pomarańczy i cytryny, daktyle itp.) zaparzać w gorącej wodzie przez 5 min, następnie odcedzić, wystudzić, osuszyć. Bakalie obsypać mąką i wrzucić do ciasta. Wymieszać. Masę rozlać do 2 foremek typu „trumienka” wyłożonych papierem pergaminowym. Piec w temp. 160 stopni przez ok. 1 h.

 

SŁODKA BABKA PIASKOWA

5 jaj kurzych, 200g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego ubić nad garnkiem z gorąca wodą na gładką, puszystą masę. 180g maki pszennej i 140g mąki ziemniaczanej przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia (ilość wg zaleceń na opakowaniu) i wymieszać. Masę jajeczną i mąkę z proszkiem połączyć, dolać roztopioną kostkę masła lub margaryny, mieszać aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Formę do pieczenia babek posmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wlać 2/3 masy. Resztę masy wymieszać z 20g ciemnego kakao. Wylać na środek jasnej masy, by powstał wzór. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 40-50 min. Po ostygnięciu udekorować lukrem lub polewą czekoladową.