Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Jaja nadziewane farszem

Przepisy na jajka faszerowane

Jajka, jako symbol życia, tuż obok baranka będącego wyrazem dobra i łagodności, są uznawane za najwymowniejszy znak Zmartwychwstania Pańskiego, a w konsekwencji -życia wiecznego w Niebie. Nic zatem dziwnego, że to właśnie jajka- pod każda postacią, są elementem obowiązkowym w wielkanocnym koszyku ze święconką, którego zawartość trafia na nasz świąteczny stół w Wielką Niedzielę oraz Wielkanocny Poniedziałek.

Malowane, kolorowane i ozdabiane przeróżnymi technikami wydmuszki jajek stanowią wspaniałą ozdobę zarówno świątecznego koszyczka, jak i stołu. „Pełne” jajka, a  więc gotowane na twardo, zazwyczaj barwimy w łupkach cebuli, bibule bądź też za pomocą specjalnych farb nie przywiązując zbytniej uwagi do ich wyglądu, gdyż prędzej czy później i tak wylądują na naszych talerzach.

Najpopularniejszym, a zarazem najprostszym sposobem podawania gotowanych jajek jest pokrojenie ich w ćwiartki, a następnie polanie majonezem lub sosem, np.  tatarskim albo czosnkowym, w zależności od gustu. Niemniej jednak, coraz częściej decydujemy się urozmaicić nieco jajeczne dania i oprócz tradycyjnych jaj w majonezie, na stole królują także jajka faszerowane.

 

JAJA Z FARSZEM MIĘSNYM:

Ugotowane na twardo jajka (8-10 szt.) przekroić na pół wzdłuż. Wyjąć żółtka. „Łódeczki” ułożyć na talerzu do jaj. Na patelni rozpuścić masło. Rozdrobnić  mięso z kurczaka (wyjęte z rosołu, ok. 30-40 dag), posypać przyprawą do mięs, np. Knorr i lekko podsmażyć. Następnie zmielić mięso i żółtka, dodać 2-3 łyżki majonezu oraz posiekaną pietruszkę.  Wyrobić na jednolitą masę. Pastę doprawić wg uznania. Gotową pastą wypełnić jajeczne łódeczki.

 

JAJA Z FARSZEM PIECZARKOWYM:

Ok. 10 jaj na twardo potraktować jak wyżej. Na patelni, na łyżce masła poddusić drobno pokrojone pieczarki. Grzyby studzimy. Żółtka jaj rozgniatamy widelcem, a następnie mieszamy z pieczarkami. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek bądź pietruszkę oraz kilka łyżek majonezu. Łączymy wszystkie składniki. Przyprawiamy do smaku pieprzem, a jeśli to konieczne, to również solą. Masą nadziewamy jajka.

 

JAJA NA OSTRO:

6 jajek ugotowanych na twardo kroimy na pół i wyjmujemy z nich żółtka, które następnie dokładnie rozgniatamy. Do żółtek dodajemy pikantny chrzan świąteczny w ilości zależnej od jego ostrości (1-3 łyżeczki). Siekamy świeżą natkę pietruszki, czerwoną paprykę kroimy w mini-kosteczkę i wrzucamy do masy jajeczno-chrzanowej. Mieszamy. Podbijamy odrobiną majonezu tak, by powstała gęsta pasta. Faszerujemy połówki jaj.