Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Zapiekana szynka świąteczna

Pieczona szynka wielkanocna

Wszelkiego rodzaju pieczenie przygotowywane zazwyczaj na uroczyste, niedzielne bądź też świąteczne obiady, choć bardzo efektowne , niezwykle smaczne i zdrowe, to jednak wciąż pojawiają się na naszych stołach zbyt rzadko. Przyczyn takiego, a nie innego stanu rzeczy należy upatrywać w dosyć wysokiej cenie szynki dobrej jakości, a także wydłużonym czasie jej przygotowania. Nasze społeczeństwo nie jest bowiem jakoś specjalnie zamożne, a nawet jeśli, to i tak, niezbyt chętnie spędzamy czas w kuchni. Tzw. „szybkie jedzenie” jest przecież bardzo bliskie naszemu sercu. Niemniej jednak, w obliczu naprawdę ważnych spotkań, jak chociażby świąteczny obiad wielkanocny, warto wygospodarować trochę pieniędzy i czasu, by uraczyć wszystkich wspaniałą pieczoną szynką.

Zapiekana szynka świąteczna, choć nie plasuje się zbyt wysoko na liście najpopularniejszych potraw wielkanocnych, na której królują, m.in. jajka nadziewane, to jednak z roku na rok poprawia swoją pozycję i pnie się do góry. To dobrze, bo zasługuje na nasze uznanie zwłaszcza, gdy jest sporządzona według poniższego przepisu.

 

SOCZYSTA SZYNKA PIECZONA Z MAJERANKIEM I CZOSNKIEM,

czas oczekiwania: kilkanaście godzin, pieczenie: 4 godziny, poziom trudności: łatwe, koszt: kilogram mięsa bez kości, w zależności od rodzaju, 15-30 zł

 

SKŁADNIKI:  2kg surowej szynki bez kości, 10 ząbków czosnku, suszony majeranek (3 płaskie łyżki stołowe), sól i pieprz czarny grubo mielony (po 2 łyżki stołowe),

 

WYKONANIE: Czosnek obrać, pokroić, rozetrzeć w moździerzu wraz z solą. Dodać pieprz i majeranek. Wymieszać. Szynkę dokładnie opłukać, wysuszyć ręcznikiem kuchennym, natrzeć przygotowaną marynatą czosnkowo- majerankową. Uformować mięso w ładny kształt, związać sznurkiem ostrożnie dociskając mięso tak, by nie zniszczyć jego zewnętrznej struktury. Zawinąć w folię spożywczą. Przechowywać w lodówce przez ok. 12 godzin. Po upłynięciu tego czasu mięso (bez folii!) wykładamy na kratkę kuchenną. Piekarnik z termo-obiegiem nagrzewamy do 240 stopni. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy zamarynowaną szynkę. Pieczemy 10 minut, następnie przewracamy mięso na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni. Pieczemy szynkę przez 3-4 godziny aż będzie miękka. Trzeba uważać, aby nie przesuszyć pieczeni! Ma być ona przypieczona z wierzchu, ale miękka i soczysta w środku.