Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Pikantny chrzan świąteczny

Ostry wielkanocny chrzan

W menu na świąteczny poranek obowiązkowo musi znaleźć się chrzan. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że tak nakazuje odwieczna tradycja. Po drugie, buraczki ćwikłowe najlepiej smakują właśnie z chrzanem. Po trzecie, chrzan, ma wspaniałe właściwości lecznicze (ułatwia trawienie, łagodzi bóle reumatyczne, leczy infekcje wirusowe i bakteryjne) oraz upiększające (usuwa przebarwienia ze skóry, piegi, plamy wątrobowe)! Z tego też względu, prawda jest taka, iż owa roślina korzenna powinna gościć na naszych talerzach niemalże każdego dnia aczkolwiek, dobrze, że przypominamy sobie o niej chociaż ten jeden raz w roku w obliczu obchodów Wielkiejnocy.

Ostry chrzan podkreśli smak każdej potrawy, nadaje jej mocnego charakteru i niebywałej wyrazistości, a przy tym, „podreperuje” nasze zdrowie. Na Wielkanoc, ale nie tylko, warto użyć go chociażby do przygotowania aromatycznego masła, pikantnego sosu czy tradycyjnej ćwikły.

 

MASEŁKO Z CHARAKTEREM

10 dag miękkiego masła utrzeć z 2-3 łyżkami drobno startego chrzanu. Doprawić pieprzem, cukrem, solą oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Dosypać ziół, wedle uznania: pietruszkę, szczypiorek bądź świąteczną rzeżuchę.

 

SOS Z PIEKŁA RODEM

4 jaja ugotowane na twardo przekroić na pół, wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Żółtka wymieszać ze szklanką kwaśnej śmietany 18% oraz 1-2 łyżkami drobno startego chrzanu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać drobno posiekane białka jaj, wymieszać. Sos zabarwić 2 łyżkami konfitury żurawinowej. Można podawać ze świeżym pieczywem, gotowanymi jajkami lub potrawami z mięsa. Doskonale sprawdza się jako dip do sałatek.

 

BURACZKI ĆWIKŁOWE Z CHRZANEM

Ugotować 1 kg buraków ćwikłowych, obrać, zetrzeć. Dodać starte jabłko winne oraz sok z 1 cytryny. Preferowaną ilość startego chrzanu skropić octem jabłkowym i wymieszać z buraczkami.

 

Zaprawione gospodyni domowe, które w zaciszu domowej kuchni przygotowują marynaty i kiszonki wiedzą bardzo dobrze, że liście i korzenie chrzanu są składnikiem ku temu niezbędnym. Również, gdy chodzi o przedłużenie „żywotności” niektórych produktów spożywczych, owinięcie ich liśćmi chrzanu jest jak najbardziej wskazane. Bowiem, pod taką naturalną „otuliną” produkty te na dłużej zachowują świeżość oraz walory smakowe. A domowy chleb? Nie ma nic wspanialszego aniżeli chlebek upieczony na liściach chrzanu! Tak więc, okazuje się, że roślina ta jest niezastąpiona w polskiej kuchni.