Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Potrawy z mięsa na świąteczny obiad

Mięsne dania na wielkanocny obiad

Żeby było zdrowo, to musi być różnorodnie. Oznacza to zatem, że na naszym stole, zarówno w powszedni dzień, jak również w święta, powinny znaleźć się potrawy o różnym charakterze, czyli obok przysłowiowej „zieleniny” ( wypróbuj przepisy na smaczne, proste sałatki wielkanocne i nie tylko!) winny pojawić się również dania rybne i mięsne, produkty nabiałowe oraz owoce.

Wielkanocny obiad, to drugi z trzech głównych posiłków spożywanych w czasie Świąt Zmartwychwstania Pańskiego, które obchodzimy w gronie rodzinnym przy suto zastawionym stole. Po wspaniały śniadaniu, na którym raczyliśmy się, m.in. smakiem staropolskiego żurku, wiejskiej kiełbasy, wędzonego boczku czy pysznych potraw z jajkiem w roli głównej, trudno przygotować dania obiadowe, które dorównałyby tym porannym. Niemniej jednak, odrobina wyobraźni, serce do kuchni polskiej i ogromna radość z gotowania sprawią, że nie będzie to zadanie niemożliwe do wykonania.

Wszyscy kochają gołąbki! Aromatyczna kapusta, delikatny ryż, idealnie doprawione mięso mielone, podduszone pieczarki oraz intensywny sos, pieczarkowy bądź pomidorowy, to gwarancja wspaniałego, bo smacznego, efektu końcowego. Jeśli więc chcemy zadowolić podniebienia domowników, to domowe gołąbki będą jak znalazł!

Równie trafione okażą się małe pulpeciki z delikatnego mięsa drobiowego mielonego, wpierw podgotowane w wywarze jarzynowym (pietruszka- korzeń i natka, marchew, seler, „przypalana” cebula), a następnie uduszone w sosie śmietanowo- koperkowym otrzymanym z  ½ l bulionu drobiowego, małej śmietany 18%, 1 łyżki stołowej mąki, pęczku posiekanego kopru, szczypty cukru, soli i pieprzu białego. Pulpety + sos + ryż = wielkie MNIAM! Dosłownie, palce lizać!

Jeśli zaś chcemy wszystkich zachwycić czymś nowym aczkolwiek, równie smacznym, co powyższe potrawy, to warto pokusić się o przygotowanie pysznej pieczeni w sosie własnym, która wprost będzie rozpływała się w ustach! Jej smak wspaniale dopełnią ziemniaczki z wody oraz lekka surówka bądź sałatka wiosenna.

Nietypowym i oryginalnym rozwiązaniem będzie z pewnością odejście od tradycji polskiej i zaczerpnięcie inspiracji chociażby z kuchni tureckiej. Nasza rodzima kiełbasa zwyczajna bądź też biała, sporządzona na ostro, upieczona na grillu według orientalnego przepisu, Poddawana z bułeczką pita lub białym chlebem z pewnością podbije niejedno serce.