Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Menu na świąteczne śniadanie

Dania na wielkanocne śniadanie

Świąteczne śniadanie jest pierwszym posiłkiem, które spożywamy w gronie najbliższych w wielkanocny poranek. To, co znajduje się wtedy na naszych stołach w większości zostało wcześniej poświęcone podczas tzw. „święconki”, która ma miejsce w Wielką Sobotę. W wielkanocnych koszykach przynoszonych przez nas do kościoła na obrzęd poświęcenia, wedle tradycji, znajdują malowane jajka (pisaki, kraszanki, skrobanki itp.), skibka chleba oraz cukrowy baranek z chorągiewką z napisem „Alleluja”, będące symbolami zmartwychwstania ukrzyżowanego Chrystusa. Same zaś jajka, niezależnie od tego czy zwykłe czy kolorowe, podczas wielkanocnego śniadania spełniają identyczną rolę, co opłatek podczas wigilijnej kolacji.

Ponadto, zwykle, pod białą serwetką kryje się także czekoladowy zajączek, ostry chrzan, buraczki ćwikłowe, sól, ziarna zbóż, kiełki, kiełbasa wiejska, szynka, a coraz częściej także mandarynki bądź pomarańcze, które stanowią coś w rodzaju nowoczesnej „wkładki” do staropolskiej tradycji. To właśnie te rzeczy, pośród wielu innych, w konsekwencji pojawiają się na naszych talerzach podczas świątecznego posiłku. Menu na wielkanocne śniadanie może być  skromne aczkolwiek, przyjęło się, iż jest posiłkiem raczej obfitym.

 

O poranku, na naszych stołach obowiązkowo powinny znaleźć się potrawy, tj. :

– tradycyjny żurek na zakwasie lub barszcz zabielany- z podsmażanym boczkiem i skwarkami oraz kawałkami jajka,

-pożywne sałatki,

– różne rodzaje kiełbas i szynek,

– pieczone pasztety, delikatne musy i pasty (np. jajeczne, twarożkowe, ziołowe),

– świeże pieczywo (chleb, bułeczki, rogaliki itp.),

-coś „na słodko”, a więc dżemy, powidła czy musy owocowe,

– coś „na ostro”, czyli np. wspomniany wcześniej chrzan,

– coś „na gorzko”, a mianowicie musztarda, gorczyca

 

Oczywiście, obok potraw muszą pojawić się także napoje. Herbata, kawa, sok, kompot, mleko… możliwości tyle, ile gustów i porannych przyzwyczajeń.

Podobnie zresztą jest w przypadku ciast świątecznych. Standardowe wypieki wielkanocne, w zależności od upodobań, pojawiają się na stole już podczas śniadania albo też dopiero jako poobiedni deser. Tak czy owak, najważniejsze jest to, by w końcu poczuć w ustach smak sławetnego mazurka, mozaikowego keksu czy słodkiego placka jabłkowego z nutka cynamonu…