Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Proste sałatki na Wielkanoc

Łatwe sałatki świąteczne

Wszelkiego rodzaju surówki i sałatki powinny obowiązkowo zagościć na naszych świątecznych stołach. Stanowią bowiem nie tylko wspaniałe dopełnienie innych potraw, ale także same w sobie są smaczną, lekką przekąską tuż przed wielkim finałem, a więc daniem głównym. Zresztą, tak samo jak tradycyjne galarety, pasztety i musy. Tym samym, w obliczu takich uroczystości, jaką są chociażby obchody Wielkiejnocy, które przeżywamy w gronie rodzinnym, przede wszystkim podczas wspólnego posiłku, na stole nie może zabraknąć pożywnych sałatek.

 

WIOSENNA MULTI-SAŁATKA:

Do jej przygotowania potrzebujemy liści sałaty zielonej i włoskiej, roszpunki oraz rukoli, które rwiemy w palcach w jednakowych proporcjach. Do takiej mieszanki wrzucamy połówki pomidorów koktajlowych, świeży ogórek pokrojony w kostkę oraz rozdrobniony ser pleśniowy. Całość delikatnie mieszamy, polewamy oliwą z oliwek. Przyprawy typu sól czy pieprz są zbędne ze względu na zawartość w sałatce sera pleśniowego o bardzo wyrazistym smaku i zapachu.

 

SŁONECZNA SAŁATKA POD CHMURKĄ:

Liście zielonej sałaty rwiemy w palcach na nieduże kawałki. Ugotowane na twardo jajka (3-4 szt.) kroimy na ćwiartki, a  następnie jeszcze na pół. Umyte rzodkiewki (1/2 pęczka) i 2 ogórki ze skórą tniemy w półplasterki , pomidory koktajlowe dzielimy na pół. Łączymy wszystkie składniki. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos z 2 łyżek majonezu i 2 łyżek kwaśnej śmietany 18% oraz posiekanego szczypiorku. Przyprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Gotowym sosem polewamy sałatkę.

 

MORSKA PRZYGODA Z TUŃCZYKIEM:

Puszka tuńczyka w sosie własnym, puszka czerwonej fasoli oraz mała puszka słodkiej kukurydzy stanowią bazę sałatki morskiej. W misce ląduje ich zawartość bez zalewy. Tuńczyka należy rozdrobnić palcami bądź widelcem. Zielony ogórek ze skórką kroimy w drobną kostkę i łączymy z resztą składników. Dodajemy 2-3 łyżki stołowe majonezu, doprawiamy pieprzem, najlepiej białym. Mieszamy.

 

PYSZNA SAŁATKA Z POREM:

2 nieduże pory kroimy w półplasterki, a następnie zaparzamy w gorącej wodzie (5-10 min.), a następnie dokładnie odsączamy i studzimy. Ugotowane jajka (5-6 szt.) i kilka ogórków konserwowych kroimy w drobną kostkę. Składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez wedle upodobania. Przyprawiamy do smaku.