Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bmh/public_html/lef.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Galarety, musy i pasztety

Galaretki, pasztety i pasty

Galarety z warzywami i mięsem, pieczone pasztety oraz musy występujące w roli past kanapkowych bądź też farszów do nadziewania jaj, makaronów, mięs od zawsze goszczą na naszych stołach nie tylko od święta, ale także na co dzień. Tego typu smakołyki są szczególnie popularne w okresie wielkanocnym jako samodzielne dania bądź też dodatki do innych potraw. W związku z tym, warto znać choć po jednym, sprawdzonym przepisie na pyszną galaretkę, pasztet i pastę zwłaszcza, gdy zapiekana pieczeń świąteczna jest poza naszym zasięgiem ze względu na kieszeń czy umiejętności kulinarne.

 

GALARETA Z MIĘSEM DROBIOWYM

Umyte mięso z kurczaka (1 pierś + 2 nóżki) oraz włoszczyznę (seler, marchew, pietruszka: korzeń, natka) zalać 750 ml wody i zagotować. Wrzucić kostkę bulionową, gotować na lekkim ogniu aż mięso będzie miękkie, ok. 1h. Wywar warzywny przecedzić przez drobne sitko. Do czystego wywaru wsypujemy żelatynę w ilości zgodnej z zaleceniami na opakowaniu i dokładnie rozpuszczamy. Studzimy. Marchewkę z wywaru kroimy w drobną kostkę, mięso obieramy z kości i również kroimy. 2 jaka ugotowane na twardo tniemy na plasterki. W plastykowych kubeczkach lub zwykłych miseczkach/filiżankach układamy po 1 plasterku jajka, trochę mięsa, marchewki, zielonego groszku oraz kukurydzy. Kubeczki zalewamy bulionem z żelatyną i wstawiamy do lodówki aby galareta stężała. Podawać polane octem i z kromką białego pieczywa.

 

PIECZONY PASZTET Z PAPRYKĄ

60 dag wątróbki drobiowej opłukać, osuszyć, lekko  obsmażyć na maśle. 40 dag tłustej wieprzowiny i chudego mięsa drobiowego opłukać, pokroić na kawałki, gotować 20 min w niewielkiej ilości wody. Posiekać 1 dużą cebulę, sparzyć wrzątkiem. Mięso i cebule zemleć 2x. Wątróbkę przetrzeć przez sito, wymieszać z masą mięsną i odrobiną wywaru mięsnego. Wyrobić z dwoma jajami, 150 ml śmietanki kremówki, 1 łyżką maki ziemniaczanej i 50 ml koniaku. Dodać pół strąka drobno posiekanej czerwonej papryki oraz poszatkowane liście bazylii. Wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową . Masę przełożyć do żaroodpornej formy, piec w kąpieli wodnej w piekarniku, w temp. 190 stopni przez 1 ½ h

 

PASTA TWAROGOWA

Kostkę półtłustego sera białego połączyć z 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego tak, by powstała gładka masa. Szczypiorek drobno posiekać, rzodkiewkę pokroić w cienkie półplasterki. Dodać do sera. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.